1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.3.2

Het provinciaal woningmarktbeleid ondersteunt beter de woningbouwopgave

Met ons woningmarktbeleid willen we ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is voor woningbouw met een aanbod dat op de behoefte aansluit. We hanteren daarbij kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen. Een belangrijke kwalitatieve doelstelling is een beter evenwicht tussen het sociale/middeldure en het dure segment. We willen de bouw van woningen in het betaalbare segment bevorderen. Daarnaast hebben we in ons beleid ambities opgenomen over energieneutraliteit, klimaatadaptatie en circulariteit. Via regionaal programmeren stellen we samen met gemeenten op regionaal niveau adaptieve programma’s voor wonen (en werken) op waarin we ook over deze aspecten afspraken opnemen. Provinciale Staten stellen hiervoor vooraf een geactualiseerd kader vast, met daarin onder meer kwantitatieve bandbreedtes, kwalitatieve randvoorwaarden en ambities op het gebied van bijvoorbeeld prijssegmenten.     

Om ervoor te zorgen dat we als provincie kunnen meebewegen met de dynamiek en vernieuwing in de markt is interne en externe ontwikkeling van kennis, kennisdeling en monitoring nodig. Dit blijven we ook in 2022 proactief oppakken. Op basis van monitoring, evaluatie, nieuwe ontwikkelingen en voortschrijdend inzicht houden we het programma periodiek tegen het licht, om zo nodig bij te stellen of aan te vullen.   

De maatschappelijke opgave om de woningbouw te versnellen is zeer complex en vraagt samenwerking en begrip tussen alle partijen. Om onze doelen te bereiken blijven we deze samenwerking stimuleren. Om de uitvoeringskracht te versterken werken we samen met relevante partners bij agendering en het verbinden van ambities. We blijven investeren in de relatie met het Rijk, want samenwerking met en investeringen van het Rijk zijn nodig om knelpunten in de woningmarkt op te lossen. De provincie wil namens de regio een rol als proactieve regievoerder vervullen, om de provincie als geheel op de kaart te zetten en kennis te delen.   

In Q1 2022 wordt naar verwachting het Convenant Duurzaam Bouwen vastgesteld en ondertekend. In 2022 gaan we met onze partners uitvoering geven aan de afspraken die in het convenant gemaakt worden. Daarbij gaat het om onder andere het ontwikkelen en delen van kennis met partners in de woningbouwopgave, verbinden van partijen, ondersteunen van pilots op alle thema's die een plek krijgen in het convenant duurzaam bouwen (energie, klimaat, circulariteit, gezondheid).      

De behoefte aan betaalbare woningen blijft de komende jaren groot. In het najaar van 2021 laten we de doelmatigheid van instrumenten om te komen tot meer betaalbare koopwoningen en middenhuurwoningen, en voor deze prijscategorie te behouden, onderzoeken. Vanaf 2022 willen we doelmatige instrumenten gaan inzetten om zo bij te dragen aan de realisatie van betaalbare woningen voor de lagere en middeninkomens.   

Communicatie, kennis ontwikkelen en leerervaringen delen vormen belangrijke factoren voor een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen en leveren een positieve bijdrage aan de versnelling. Deze hebben ook als doel dat we proactief onze rol kunnen pakken als stimulator en facilitator om de woningproductie op te voeren en draagt bij aan de zichtbaarheid van het programma. In 2022 organiseren we onder meer twee keer een Platform Wonen en brengen we een aantal nieuwsbrieven uit.  
Een goede monitoring is essentieel. In 2021 is de Monitor Wonen gelanceerd. Dit is een groeimodel dat we steeds verder ontwikkelen. Hierdoor houden we de monitor dynamisch en actueel. In 2022 vullen we de monitor aan op basis van wensen van medeoverheden, betrokken marktpartijen en corporaties.   

Beoogd resultaat 2022

  • Er is zichtbaar gewerkt aan kennisontwikkeling, kennisdeling en monitoring.
  • Op regionaal niveau zijn afspraken vastgelegd tussen publieke en private partners over duurzaam, toekomstbestendig bouwen.  
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11