Gebiedsontwikkeling en ruimtegebruik

Meerjarendoelen

1.2.1

Bij gebieds- en omgevingsgericht werken, zetten we in op het slim combineren van provinciale doelen, o.a. met behulp van vindingrijk aanpakken in ruimtelijke werkprocessen en effectieve samenwerking.

Alle activiteiten en budgetten die samenhangen met het Netwerk Omgevingsgericht Werken (NOW) zijn samengebracht onder het meerjarendoel 1.2.1. Dit meerjarendoel hebben wij als titel ‘Bij gebieds- en omgevingsgericht werken zetten we in op het slim combineren van provinciale doelen, onder andere met behulp van vindingrijke aanpakken in ruimtelijke werkprocessen en efficiënte samenwerkingen’ gegeven. Het NOW is een samenvoeging van bestaande budgetten en capaciteit die nu met een gezamenlijk doel wordt ingezet. De verantwoording van het NOW loopt via de begrotingscyclus en om dit zo overzichtelijk mogelijk te doen brengen we het NOW onder één meerjarendoel samen. De expertises Integrale Gebiedsontwikkeling (IGP), Innovatie Fysieke Leefomgeving (IFL), de eenheid ontwerpend onderzoek, coördinatie van de Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) en Omgevingsagenda Gemeenten (OAG) maken hier onderdeel vanuit. Meerjarendoel 1.2.2 is komen te vervallen door integratie met meerjarendoel 1.2.1.

Gebiedsgericht en omgevingsgericht werken vraagt om werkwijzen die daarbij passen, bijvoorbeeld wanneer er meerdere provinciale opgaven samenkomen in één gebied. Deze opgaven willen we slimmer, innovatiever, integraler en sneller oppakken. En meer vanuit en mét het maatschappelijke initiatief. Het NOW helpt bij het omgevingsgericht werken en het slimmer combineren en concentreren van opgaven over de hele linie van het provinciale omgevingsbeleid.    

Het NOW is een intern provinciaal netwerk van experts op het gebied van omgevingskwaliteit, gebiedsgericht werken, ruimtelijk ontwerp, innovatie en samenwerking. Het NOW brengt de benodigde belanghebbenden en expertises bij elkaar en slaat zo de brug tussen provinciaal beleid en maatschappelijke opgaven.  Het NOW heeft ook een agenderende rol. De kansen en knelpunten die gesignaleerd worden bij de uitvoering van het omgevingsbeleid brengt het netwerk onder de aandacht bij het management en het bestuur.

Met deze activiteiten draagt het netwerk bij aan de gewenste balans tussen maatschappelijke opgaven en Utrechtse kwaliteiten. En zo dus aan het werken in de geest van de Omgevingswet.  

Beoogd resultaat 2022

  • Inzet NOW in tenminste acht gebieden en projecten en een overzicht van door het NOW gesignaleerde aandachtspunten bij de uitvoering van het omgevingsbeleid van de provincie
  • Een openbare Dag van de Utrechtse Kwaliteiten (voorheen Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit), dit keer over het combineren en concentreren van provinciale opgaven in het landelijk gebied (bijvoorbeeld landbouw, recreatie en energietransitie).  
  • Twee informatieve bijeenkomsten voor PS, GS en het CMT waarin de uitvoering van het Omgevingsbeleid centraal staat. In ieder geval één van deze twee bijeenkomsten is een excursie op locatie.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11