We komen uit een lastige periode met een grote impact op ons dagelijks leven. Iedereen probeert zijn draai weer te vinden. Terugkijkend heeft het verloop van de Covid-19 pandemie zich moeilijk laten voorspellen. Dit heeft geleid tot een onzeker toekomstbeeld voor bijvoorbeeld de cultuursector, de ontwikkeling van het Openbaar Vervoer en de voortgang van het hybride werken. Deze onzekerheid geldt ook voor veel gemeenten, die het ook nog eens financieel lastig hebben. Door het uitblijven van een regeerakkoord missen we richting op dossiers zoals stikstof en klimaat.
Ondanks deze onzekerheden is het afgelopen jaar duidelijk geworden dat de complexe en maatschappelijke opgaven waar we voor staan nog steeds urgent zijn. In al die opgaven keert de druk op de ruimte terug als grootste puzzelstuk. De puzzel kan alleen gelegd worden door samen te werken op alle onderwerpen: wonen mobiliteit, natuur, landbouw, cultuur en erfgoed, energietransitie, klimaat, economie, recreatie en toerisme, bodem, water en milieu en de sociale agenda. En met alle betrokkenen samen. En in dialoog met inwoners vanaf het begin.
Om hierin succesvol te zijn hanteren we een sturingsfilosofie: We bieden ruimte voor ontwikkelingen die passen bij de Utrechtse kwaliteiten, vanuit het principe: lokaal wat kan, provinciaal wat moet. En met de nadrukkelijke wens de doelen in samenwerking te behalen. Hierbij passen, afhankelijk van de opgave, verschillende rollen: stimuleren, participeren, realiseren en reguleren.
De Kadernota schetste al een beeld van de extra investeringen die nodig zijn om de opgaven en transities die op ons afkomen aan te pakken. Deze investeringen zijn inmiddels verwerkt in de voorliggende begroting. Enkele ontwikkelingen die na de Kadernota hebben plaatsgevonden worden in de begroting nader toegelicht, maar veranderen het geschetste beeld op hoofdlijnen niet.
We houden met deze begroting vast aan de koers van het coalitieakkoord uit 2019. Met de blik op de toekomst zetten we blijvend in op belangrijke prioriteiten zoals de woningbouwopgave, mobiliteitstransitie, energietransitie en versterking van onze natuur.
Bij het vormgeven en uitvoeren van onze ambities is de op 10 maart 2021 door Provinciale Staten vastgestelde Omgevingsvisie leidend. In de begroting zijn de ambities uit de Omgevingsvisie op de verschillende thema’s dan ook terug te zien. In 2022 gaan we aan de slag met verschillende activiteiten om deze ambities te realiseren. Onderstaand een aantal aansprekende voorbeelden:





Duurzaam, gezond en veilig bereikbaar: We zetten in op duurzame en slimme mobiliteit. Zo voeren we in 2022 onder andere een proef uit voor gratis OV buiten de spits voor ouderen.


Deze ambities en opgaven kunnen we niet alleen verwezenlijken. Het vraagt om samenwerking en verbinding. Wij gaan hiervoor proactief in gesprek met onze partners vanuit een transparante en open bestuursstijl. De samenwerking met inwoners, (maatschappelijke) organisaties en andere overheden komt hierdoor steeds beter tot stand.
Met deze begroting kiezen we ervoor om, samen met onze partners, toekomstgericht aan de slag te gaan met het realiseren en waar mogelijk versnellen van de uitvoering van onze ambities.