9. Bestuur

Beleidsdoelen

9.7.1

De Sociale Agenda is beter zichtbaar en uitvoerbaar binnen de Provinciale programma’s en op een aantal sociale thema’s aanvullend op gemeenten en andere organisaties

In 2020 hebben we een start gemaakt met het opstellen van een Sociale Agenda. In het coalitieakkoord staat het volgende over deze agenda: “We stellen een sociale agenda vast om veerkracht, inclusiviteit, participatie en acceptatie van kwetsbare groepen te versterken en eenzaamheid, discriminatie en laaggeletterdheid te bestrijden. Nabijheid en toegankelijkheid van onderwijs en zorg zijn essentieel. In de sociale agenda maken we concreet verbinding met alle beleidsterreinen van de provincie.”  Anders gezegd: vanuit de provincie Utrecht dragen we zoveel mogelijk bij aan de kansen van mensen in de samenleving.

Ambitie
In 2021 heeft GS aan PS de Sociale Agenda voorgelegd. De ambitie is dat we bijdragen aan meer gelijke kansen voor mensen in de samenleving. Dat doen we allereerst als werkgever in de eigen organisatie concrete stappen te zetten om diversiteit en inclusiviteit te bevorderen. Daarnaast passen we een sociale bril op ons dagelijks werk toe.  We doen dat vanuit een rol die ons past, in samenwerking met gemeenten en andere partijen. En we hebben daarbij oog voor kansen die er zijn in de samenleving, zoals bij inwonerinitiatieven en sociale ondernemingen. Met de activiteiten die we in de Sociale Agenda hebben vastgesteld, geven we ook invulling aan Utrecht als Regenboogprovincie. De verwachting is dat we hiermee een belangrijke beweging op gang brengen die uiteindelijk landt in de opgaven en werkzaamheden van de provincie. Het is de bedoeling dat in 2024 het projectteam de werkzaamheden kan overdragen aan de lijnorganisatie.

Beoogd resultaat 2022

  • Een deel van het budget gaat naar personeelslasten voor het projectteam. Het overige bedrag is nodig om met concrete acties de genoemde beweging op gang te brengen.  De beoogde resultaten voor 2022 zijn:
    • Op basis van het beleidskader (Q4 2021) is er een concrete uitvoeringsagenda voor 2022.
    • De Sociale Agenda is bekend, herkenbaar en zichtbaar in de organisatie. Het projectteam communiceert intern en extern regelmatig, toegankelijk en inspirerend.
    • Er is zoveel mogelijk een beeld gevormd en gedeeld van hoe het ervoor staat in de organisatie met onze aandacht voor mensgericht, gebruikersgericht en inclusief werken.
  • We realiseren concrete projecten:
    • Door de ‘sociale bril’ toe te passen op de organisatie. We hebben een extra impuls gegeven aan diversiteit & inclusiviteit in de organisatie en hebben het Charter Diversiteit ondertekend. We hebben digitale toegankelijkheid in onze organisatie concreet verder gebracht.
    • Door de ‘sociale bril’ toe te passen op de concrete opgaven, die in de uitvoeringsagenda Q4 2021 zijn vastgesteld. Daarmee hebben mensgericht, gebruikersgericht en inclusief werken concreet vorm en inhoud gekregen bij de betreffende opgaven.
    • De ‘sociale bril’ doorontwikkelen. We gebruiken kennis, onderzoek en praktijkervaring om als organisatie verder te ontwikkelen. We doen dit samen met onze externe partners en delen de inzichten organisatiebreed.
  • Uitvoering motie regenboogprovincie (2018/35): we hebben uitvoering gegeven aan de intentieverklaring die provincie Utrecht, gemeente Amersfoort en gemeente Utrecht dan hebben ondertekend en we hebben activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld rond Coming Out Day.
  • Uitvoering van de motie laaggeletterdheid ‘Van inspireren kan je leren’ (2020/22): in samenwerking met sector Cultuur & Erfgoed hebben we een impuls gegeven aan het verminderen van laaggeletterdheid door het organiseren van een conferentie met diverse betrokken partijen en vervolgactiviteiten te faciliteren.
  • Uitvoering motie ‘Aanpak discriminatie en racisme in sport’ (2021/36): In samenwerking met sector Sport is een impuls gegeven aan bestrijding van discriminatie en racisme bij sport.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11