De leefomgeving is gezond en veilig

Meerjarendoelen

3.4.7

Er zijn meer initiatieven genomen voor duurzame en circulaire gebiedsontwikkeling

Om de leefomgeving leefbaarder en duurzamer te maken, werkt de provincie Utrecht samen met gemeenten bij de uitvoering van het omgevingskwaliteits- en duurzaamheidsbeleid. Dat doen we met een gebiedsgerichte aanpak. Via het spoor van duurzame gebiedsontwikkeling stimuleren wij het integraal afwegen van de verschillende onderwerpen die bijdragen aan een gezonde, duurzame, veilige leefomgeving.    

We helpen de Utrechtse gemeenten bij het realiseren van optimale omgevingskwaliteit, gezondheid, veiligheid en duurzaamheid bij ruimtelijke ontwikkelingen. We wisselen kennis uit via de Leerkring duurzame gebiedsontwikkeling en zetten ons instrumentarium voor duurzame gebiedsontwikkeling (m.n. de maptable) in bij gemeentelijke ruimtelijke plannen. Naast een gezonde leefomgeving zijn hierbij ook energie, materiaalgebruik, water, groen en mobiliteit belangrijke thema’s.   
En we werken aan gezondheid en veiligheid in de provincie door het coördineren van m.e.r.-procedures voor plannen en besluiten waarvoor de provincie bevoegd gezag is. Dit is een belangrijke wettelijke taak. Milieueffectrapportage (m.e.r.) is een wettelijk verplicht instrument dat ingezet moet worden als sprake is van (het mogelijk maken van) initiatieven en activiteiten die grote nadelige effecten op de omgeving kunnen hebben. Het doel van de m.e.r. is om omgevingskwaliteit een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming. Het kan hierbij bij gaan om plannen en projecten van de provincie zelf of van externe partijen. Het aantal te coördineren procedures varieert jaarlijks en procedures kunnen meerdere jaren duren.   

Beoogd resultaat 2022

  • Het uitvoeren van de wettelijke coördinerende taken in het kader van de provinciale bevoegd gezag rol bij m.e.r.-procedures en hierbij extra aandacht schenken aan de provinciale ambities;
  • Minimaal 3 m.e.r.-procedures coördineren.
  • Inzet van het instrumentarium voor duurzame gebiedsontwikkeling bij tenminste 5 gemeentelijke ruimtelijke plannen.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11