Om de gezondheid van onze inwoners te bevorderen, streven we naar permanente verbetering van de luchtkwaliteit. We willen uiterlijk in 2030 voldoen aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Als provincie hebben wij een beperkte invloed op de luchtkwaliteit. Wij werken daarom samen met partners die veelal hetzelfde doel nastreven. Regionaal werken we sinds 2018 samen in de regionale uitvoeringsagenda Gezonde Lucht, deze loopt tot 2023. Landelijk nemen we sinds januari 2020 deel aan het Schone Lucht Akkoord (verder: SLA). We werken regionaal en nationaal ook samen richting Europa op dit thema. Onze aanpak ligt in lijn met de uitvoeringsagenda van het SLA. Beoogd resultaat 2022 - Vanuit de in 2021 herijkte uitvoeringsagenda Gezonde Lucht geven we vervolg aan de aanpak op de thema’s gezondheid en gevoelige bestemmingen, mobiliteit, binnenvaart, houtrook, landbouw, meten met sensoren en burgerparticipatie, internationaal en monitoring en informatie/communicatie. Vanuit SLA worden daar in 2022 nieuwe thema’s aan toegevoegd: industrie en mobiele werktuigen.
Concrete pilots en projecten : - Verdere uitrol van het Globe project (jongeren die meten met sensoren)
- Uitrol van de handreiking gevoelige bestemmingen en spin-off van Herman Jordan pilotproject (communicatie),
- We leveren onze bijdrage aan de herziening Europese richtlijn luchtkwaliteit in 2022,
- We sluiten verder aan bij de monitoringsystematiek van het SLA en versterken de informatievoorziening via monitoringsrapportage (verbetering inzicht),
- Maatregelen, acties en aanpakken die in 2021 en verder verkend worden vanuit het SLA worden waar relevant door vertaald naar de regio:
- Verbetering werking luchtwassers en toezicht en handhavingsaspecten worden nader verkend.
- Mogelijkheden van regionale samenwerking en versterking op vergunningverlening, toezicht en handhaving op SLA onderwerpen, zoals industrie, worden onderzocht.
- Regionale samenwerking samen met ambassadeurs gezonde lucht verder versterken.
|