De Hollandse waterlinies zijn belangrijk

Meerjarendoelen

7.3.1

De integrale meerwaarde van militair erfgoed bij (gebieds)ontwikkelingen is hoger

De Hollandse Waterlinies vormen een prachtig groen en open gebied, met spannende bouwwerken en veel mogelijkheden voor recreatie, sport, bewegen, ontspanning, gezondheid, lokale identiteit en prettig wonen.   
In de huidige Coronatijd is het extra belangrijk dat mensen - van jong tot oud en uit binnen- en buitenland - te voet, per fiets of per boot van het mooie landschap kunnen genieten.   
Samen met het Pact van Ruigenhoek, een actief netwerk, behalen we mooie resultaten bij het samenwerken op gebiedsniveau en op thema’s als recreatieve benutting, marketing & toerisme, duurzame ontwikkeling, water en bescherming.   

De afgelopen jaren is gebleken dat ons erfgoed uitnodigt tot spannende en originele initiatieven. Ondernemers zien hier ook in de toekomstkansen. Daarnaast blijven er plannen komen voor grote opgaven zoals infrastructuur, verstedelijking en energietransitie. Dit vraagt om slimme oplossingen en een nieuwe manier van werken, waarbij we vanuit de provincie de thema’s wonen, werken, natuur, erfgoed, recreatie, energie en mobiliteit meer in samenhang met de Hollandse Waterlinies bekijken en dit Unesco Werelderfgoed inzetten als aanjager van ruimtelijke kwaliteit en als inspiratiebron.   

Beoogd resultaat 2022

  • Het nieuwe Pact van Ruigenhoek is met de Utrechtse partners van de Hollandse Waterlinies ontwikkeld en ondertekend.
  • Door participatie in gebiedsgerichte aanpak is bijdrage geleverd aan:
    • Versterking van de groene-hart functie van forteiland Jutphaas,  
    • Planvorming voor het herstel van de samenhang van de Lekdijk en aangrenzende waterlinie-elementen,
    • Ontwikkeling nieuw toekomstperspectief voor het recreatiegebied Noorderpark-Ruigenhoek,
    • Uitvoering ontwikkelingsplannen Lunetten-Park en het gebied Amelisweerd-Rijnauwen-Vechten.

Plan van aanpak en uitwerking thema beleefbare en toegankelijke waterlinie is opgesteld gericht op het benutten van NS-stations en toeristische overstappunten (TOP’s) voor wandelaars en fietsers in het waterlinielandschap.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11