Toekomst bedrijfsleven en werknemers

Meerjarendoelen

8.1.1

De arbeidsmarkt functioneert beter door goede aansluiting vraag en aanbod

Structurele problemen op de arbeidsmarkt zijn uitvergroot door de coronacrisis. Nog duidelijker bleek dat sommige sectoren kwetsbaar zijn voor conjuncturele effecten en dat het niet eenvoudig was om werknemers te laten overstappen naar andere sectoren. Dit kwam door te weinig samenwerking tussen sectoren, maar ook doordat werkenden niet over de juiste vaardigheden beschikten om in andere sectoren aan de slag te gaan. Ook bleken flexkrachten het kind van de rekening in deze crisis. Uitzendkrachten verloren hun baan en zzp’ers zaten zonder opdrachten.

De regionale economie als geheel herstelt in 2021 snel. Ook op de arbeidsmarkt valt de toename van de werkloosheid mee, onder andere door de (in 2022 te vervallen) grootschalige coronasteun voor werkgevers. In het tweede kwartaal van 2021 loopt het aantal vacatures snel op en is er in de provincie Utrecht alweer sprake van een krappe arbeidsmarkt. We willen voorkomen dat onze krappe arbeidsmarkt volledig vastloopt en moeten goed blijven kijken welke bedrijven en sectoren problematische tekorten in een post-coronaeconomie vertonen. Deze werkgevers gaan we helpen. Ook de landelijke plannen voor hervormingen van de arbeidsmarkt, die vakbonden en werkgevers hebben afgesproken in het SER-advies moeten zorgen voor een beter functionerende arbeidsmarkt.

De provincie Utrecht bouwt, samen met haar partners, aan een regionale arbeidsmarktinfrastructuur die tekorten moet oplossen en ieders talent op de arbeidsmarkt benut. Binnen de Utrecht Talent Alliantie (UTA) werkt de provincie Utrecht samen met andere gemeenten, kennisinstellingen en werkgevers. De alliantie heeft drie doelen afgesproken in haar agenda. De eerste is om mensen soepel te laten overstappen naar sectoren met tekorten. Bijvoorbeeld van een bank naar een bouwbedrijf. Het tweede doel is om de gehele beroepsbevolking zich blijvend te laten ontwikkelen. Zodat mensen de juiste vaardigheden hebben om aan het werk te komen en te blijven. Ten slotte willen we dat de gehele beroepsbevolking minimaal over het basisniveau aan digitale vaardigheden beschikt. Omdat die vaardigheden voor bijna alle beroepen nodig zijn. De alliantie moet ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk mensen aan het werk zijn. Dat ieders talent zo goed mogelijk wordt benut. Dat werkenden beschikken over voldoende juiste vaardigheden. En dat ondernemers over voldoende gekwalificeerd personeel beschikken. Met UTA voeren we een (pro-) actief arbeidsmarktbeleid en investeren in kennis, vaardigheden en ontwikkeling van de beroepsbevolking van Utrecht.

In 2022 wordt onder het eerste doel een project uitgevoerd om een sluitende transitiepaden te ontwikkelen om werkenden en werkzoekenden te begeleiden in hun overstap naar een andere baan. Het project bouwt voort op bestaande initiatieven maar maakt de overstap sluitend van eerste oriëntatie, via scholing en overstap tot een jaar na indiensttreding.

Voor het tweede doel wordt in 2022 verder gebouwd aan het LLO-platform, waarop al het scholingsaanbod voor werkenden en werkzoekenden in de regio wordt ontsloten. In 2021 is daarvoor een subsidieaanvraag gedaan bij het ministerie SZW onder NL Leert Door. In 2022 wordt daarop een vervolgstap gezet in het aansluiten van private onderwijspartijen en de universiteit.

De beoogde resultaten voor 2022 worden gerealiseerd door de gezamenlijk partners in de Utrecht Talent Alliantie. Vanuit de Provincie Utrecht faciliteren we de Alliantie in zijn uitvoering. Zo ondersteunen wij in de inhuur van coördinatoren, het opzetten van de communicatie naar ondernemers en het financieel ondersteunen van initiatieven. Voor de financiële ondersteuning is in 2021 een uitvoeringsregeling ontwikkeld en deze wordt in 2022 ingezet.

Beoogd resultaat 2022

  • De Utrecht Talent Alliantie kent een stevige samenwerkingsstructuur, waarin bestaande sectorale samenwerkingsstructuren (zoals de Technologieraad Regio Utrecht, Utrecht Zorg, Utrecht Leert en de Utrecht Tech Community) aan elkaar worden verboden, en functioneert de uitvoering optimaal, door de inzet van coördinatoren.
  • De Utrecht Talent Alliantie heeft minimaal 5 akkoorden gesloten met ondernemers, kennisinstellingen en overheden die bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen.
  • 5% van de zevenjarige doelen van de Utrecht Talent Alliantie zijn gerealiseerd, dat betekent 3.675 overstappen naar toekomstgerichte sectoren, 30.000 personen hebben deelgenomen aan een Leven Lang Ontwikkel activiteit en 5.600 mensen hebben het basisniveau aan digitale vaardigheden bereikt.
  • De Utrecht Talent Alliantie heeft minimaal € 5 mln. vanuit het Rijk of Europa verbonden aan de doelstellingen.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11