Duurzaamheid een substantieel onderdeel

Meerjarendoelen

2.4.3

Het ongewenst gebruik van vrijkomende agrarische bebouwing (VAB) is door sloop of hergebruik teruggedrongen

Agrarische gebouwen die niet langer in gebruik zijn, vormen een risico op ondermijnende activiteiten, verrommeling van het landschap en dragen niet bij aan een vitaal landelijk gebied. We ontwikkelen drempelverlagende instrumenten en werken samen met gemeenten aan op maat gesneden oplossingen, waaronder herbestemming voor andere functies.

In 2022 voeren wij de aanpak van de Vrijkomende Agrarische Bebouwing verder uit. We gaan door met het intensiveren van de samenwerking met andere overheden, we zetten ons in om de kansen binnen gebiedsprocessen voor de stikstofaanpak of bodemdaling concreter vorm te geven en gaan verder met het doorontwikkelen van de VAB-instrumenten. We delen nieuwe kennis breed. We stimuleren gemeenten om herbestemming zoveel mogelijk te bekijken binnen het grote geheel aan opgaven, binnen de eigen omgevingsvisies. We zetten periodiek overleg met onder andere het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC) voort om onder andere medewerkers van RUD en ODRU bekend te maken met het herkennen van ondermijningssignalen in het buitengebied, specifiek in relatie tot VAB (motie 115).

De plattelandscoaches zijn inmiddels volop aan de slag en goed ‘toegerust’ en ‘opgeleid’ voor het onderwerp VAB. De ervaringen vanuit de praktijk (o.a. ondernemers, plattelandscoaches, gemeenten) worden benut om waar nodig de provinciale aanpak bij te stellen en om onze instrumenten te vervolmaken.

Wij zetten erop in dat tenminste twee gemeenten in 2022 een visie op VAB hebben opgenomen in haar structuur- of omgevingsvisie voor het buitengebied die verder gaat dan een standaardregeling en afgestemd is op de provinciale kaders. Er wordt dan bijvoorbeeld invulling gegeven aan intergemeentelijke samenwerkingen, een onderbouwing van aanvullende beoordelingscriteria kwaliteitsverbetering bij herbestemming of differentiatie op basis van gebiedskwaliteiten. In 2022 gaan we verder met het onderwerp circulair bouwen ter voorkoming van het ontstaan van VAB, met de verwachting dat er dan ook een beter zicht is op de inspanningen vanuit het Rijk op dit punt.

Beoogd resultaat 2022

  • Tenminste 2 gemeenten hebben een visie op VAB opgenomen in de structuur- of omgevingsvisie voor het buitengebied.
  • De samenwerking tussen betrokken partijen voor een integrale aanpak ondermijning in relatie tot VAB is verder versterkt.
  • Binnen gebiedsprocessen voor de stikstofaanpak en bodemdaling is er ook aandacht voor het terugdringen/herbestemmen van VAB.
  • De VAB instrumenten (ontsloten via de website van de provincie) zijn doorontwikkeld op basis van de feedback vanuit de gebruikers.
  • Voor circulair bouwen ontstaat in 2022 meer helderheid over benodigde kaders en instrumenten.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11