Verbinding natuur, mensen, maatschappij

Meerjarendoelen

2.3.1

De betrokkenheid van inwoners bij natuur is groter en de samenwerking  tussen bij natuur betrokken partijen is beter)

Inwoners kunnen zich als vrijwilliger inzetten voor het natuurbeheer en het agrarisch natuurbeheer (weidevogelbeheer). In projecten zoals Groen doet Goed worden kinderen betrokken bij natuur. Organisaties zoals Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), IVN, de provinciale landschappen en ook de agrarische collectieven spelen hierbij een grote rol.   

In 2020 hebben GS de Beleidsuitwerking Natuur en Samenleving 2021-2024; naar nieuwe meerjarenafspraken met HUL, LEU en IVN vastgesteld. Op basis hiervan hebben Het Utrechts Landschap, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN Natuureducatie hun vierjarenplannen opgesteld, waarvoor zij in de periode 2021 – 2024 exploitatiesubsidie ontvangen. Ook voor 2022 ontvangen deze organisaties subsidie van de provincie Utrecht.

Ook het samenwerkingsverband Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vervult een belangrijke rol bij het betrekken van inwoners en diverse partijen bij behoud en ontwikkeling van de natuur.   

Partnerorganisaties en groene vrijwilligers
In 2022 continueren de organisaties hun activiteiten op het gebied van begeleiden van groene vrijwilligers die actief zijn bij natuur- en landschapsbeheer, natuureducatie en beheer van klompenpaden. Verder spelen deze organisaties een rol in de communicatie over de Utrechtse natuur naar een breed publiek. Zo dragen de organisaties bij aan het beleven van en betrekken bij natuur.

- Groen doet goed
In 2022 zullen in ten minste acht gemeenten in totaal circa 8.250 kinderen in de leeftijd van 4 – 12 jaar aan natuuractiviteiten deelnemen, in het kader van het programma Groen doet goed. Dit is leerzaam en leuk voor de kinderen en draagt ook bij aan hun gezondheid.

- Groen aan de buurt
In het programma Groen aan de Buurt begeleiden we gemeenten en bewoners bij de planning en uitvoering van groene burgerinitiatieven, zoals het aanleggen en beheren van natuur in de openbare woonomgeving. Hierbij is naast biodiversiteit ook aandacht voor klimaatadaptatie en tegengaan van hittestress. In 2021 hebben wij het Programma Groen aan de Buurt en de bijbehorende voucherregeling geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie besluiten wij begin 2022 of wij het programma en de voucherregeling in 2022 continueren.   

- Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Het samenwerkingsverband Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug vervult een belangrijke rol bij het betrekken van inwoners en diverse partijen bij behoud en ontwikkeling van de natuur. De overkoepelende ambitie is meer natuur, meer geld voor natuur en meer draagvlak voor natuur. We geven samen met gemeenten subsidie aan de stichting, om te bouwen aan een vitaal nationaal park. In de Samenwerkingsagenda Nationaal Park Heuvelrug zijn de ambities voor het nationaal park uitgewerkt.   

- Gebiedscommissie Utrecht-West
Wij continueren de inzet van de Gebiedscommissie Utrecht-West in hun gevraagde en eigenstandige advisering over ontwikkelingen in het landelijk gebied. Door de commissie wordt een jaarplan opgesteld met de voor 2022 geplande activiteiten.

- Natuurwerkdag
In 2022 zal er (onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen) weer een natuurwerkdag georganiseerd worden. Men kan dan op ca. 50 locaties in de provincie Utrecht kennismaken met groen vrijwilligerswerk zoals bomen knotten, amfibieënpoelen schoonmaken en bollen planten. Vrijwilligers zijn betrokken bij de natuur en dragen via hun activiteiten bij aan de biodiversiteit. Daarom ondersteunt de provincie de begeleiding van vrijwilligers en de organisatie van deze natuurwerkdag.

Beoogd resultaat 2022

  • Minimaal 8.250 kinderen hebben deelgenomen aan het project Groen doet Goed.
  • Er is een Natuurwerkdag georganiseerd.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11