Duurzame energie in provincie Utrecht

Meerjarendoelen

4.2.4

Het aandeel duurzame warmtebronnen voor de verwarming van gebouwen is groter

De provincie Utrecht kent een relatief hoge warmtevraag die vooralsnog vrijwel volledig wordt ingevuld met aardgas. De komende decennia zal het aardgas geleidelijk worden uitgefaseerd en worden vervangen door zowel individuele als collectieve systemen. Mogelijke hernieuwbare bronnen voor een collectief systeem zijn duurzame biomassa, groen gas, aardwarmte, aquathermie en zonthermie. Op de lange termijn zou waterstof in het aardgasnet kunnen worden bijgemengd. We dragen bij aan de ontwikkeling en uitvoering van de Regionale Structuur Warmte (RSW), de gemeentelijke Transitievisies Warmte en Wijkuitvoerinsplannen door kansen en risico’s van verschillende duurzame warmtebronnen te onderzoeken en de ontwikkeling van grootschalige collectieve systemen te ondersteunen.   

Beoogd resultaat 2022

  • Er is een actueel overzicht van beschikbare warmtebronnen in de provincie Utrecht gekoppeld aan de warmtevraag met kansenkaarten (in GIS).
  • Er zijn technische haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd van specifieke duurzame warmteoplossingen voor het verduurzamen van de bestaande warmtenetwerken.
  • Lopende en nieuwe projecten voor duurzame warmtewinning, waaronder aardwarmteprojecten, zijn ondersteund.
  • Er is een plan van aanpak implementatie nieuwe warmtewet gereed en in uitvoering (afhankelijk van moment waarop de nieuwe wet in werking treedt).
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11