Duurzame energie in provincie Utrecht

Meerjarendoelen

4.2.2

De groei van duurzame energie wordt ruimtelijk beter mogelijk gemaakt

In 2022 worden de zoekgebieden uit de RES’en en eventuele andere initiatieven voor de grootschalige opwek van duurzame elektriciteit verder geconcretiseerd en onderzocht op haalbaarheid. We ondersteunen gemeenten hierbij en dragen met kennis en middelen bij aan o.a. haalbaarheidsstudies, thematische verdiepingen en integrale gebiedsprocessen. We nemen de coördinatie van gemeentegrens overstijgende zoekgebieden op ons  indien dat aan ons gevraagd wordt. Doel is (het faciliteren van) zorgvuldige besluitvorming over locaties voor zonne- en windenergie binnen de kaders van de Omgevingsvisie, (interim) Omgevingsverordening en de tijdslijnen van het Klimaatakkoord. We monitoren de voortgang hiervan en borgen dat de afspraken uit het Klimaatakkoord hierover worden nagekomen en dat de van de RES-doelstellingen afgeleide provinciale ambitie wordt gerealiseerd. Uiterlijk medio 2022 stellen we samen met de RES-partners een tussenbalans op. Dit is ook het moment waarop zicht zou moeten zijn op de start van de ruimtelijke procedures, gelet op de planning om uiterlijk 1 januari 2025 de vergunningen verleend te hebben. Op basis van deze tussenbalans brengen we in beeld of de inzet van provinciale ruimtelijke instrumenten op specifieke locaties wenselijk of noodzakelijk is. In 2022 wordt ook gestart met de ontwikkeling van de RES 2.0.

De energietransitie verandert in hoog tempo het energiesysteem. Naast veranderingen in de wijze van energie-opwek en transport, neemt ook de vraag naar energie toe. Dit vraagt om aanpassing en uitbreiding van de regionale energie-infrastructuur. In 2021 is een integrale systeemstudie uitgevoerd die inzicht geeft in te verwachten vraag en aanbod en mogelijke knelpunten in het regionale energiesysteem. Op basis van de uitkomst van deze studie starten we in 2022 met de ontwikkeling van een programmatische aanpak voor de regionale energie-infrastructuur. Voor deze integrale aanpak is afstemming nodig met en tussen de RES, industriële clusters (CES), Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) en het regionaal programmeren wonen en werken.  

Beoogd resultaat 2022

  • De zoekgebieden uit de RES’en zijn voldoende geconcretiseerd, de aansluitbaarheid op het net is geborgd, de verhouding zon en wind is voldoende geoptimaliseerd en er is in voldoende mate zicht op een zorgvuldige ruimtelijke inpassing. Per locatie zijn afspraken gemaakt over de planologische besluitvorming zodat vergunningverlening tijdig kan plaatsvinden.
  • Voor locaties waar de provincie verantwoordelijk is voor de planologische procedure, zijn de procedures in 2022 gestart.
  • Er zijn voldoende compensatiemogelijkheden voor het geval locaties afvallen.
  • In samenwerking met nationale, regionale en lokale partners is er een integraal Programma “regie op regionale energie-infrastructuur” ontwikkeld.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11