Minder energiegebruik provincie Utrecht

Meerjarendoelen

4.1.1

De ondersteuning van inwoners voor energiebesparing is beter (door o.a. gemeenten, woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren)

We ondersteunen onze stakeholders (gemeenten, VvE’s, woningcorporaties en energie-initiatieven) die werken aan energiebesparing en de overgang van aardgas naar duurzame bronnen. Dit doen we door het stimuleren van aardgasvrije initiatieven, wegnemen van obstakels, het agenderen van knelpunten bij het Rijk, het ondersteunen van samenwerkingsverbanden en het verkennen van kansrijke alternatieve routes. Ook willen we eraan bijdragen dat energiemaatregelen voor iedere inwoner haalbaar en betaalbaar worden.

Beoogd resultaat 2022

  • Er worden minimaal vijf subsidieaanvragen toegekend aan gemeenten voor het opstellen van een Soorten Management Plan, waardoor particuliere woningeneigenaren (en ook andere vastgoedeigenaren) sneller en goedkoper met het isoleren van hun vastgoed kunnen starten.
  • Uit de verkenning naar de potentiële inzet van hybride warmtepompen binnen de provincie blijkt dat minimaal 50% van de woningen nu al geschikt is om hiervan te worden voorzien. Wel is er nog een aantal uitdagingen (o.a. onvoldoende aanbod). In 2022 maken we een plan hoe we de uitdagingen kunnen aanpakken en de inzet van hybride warmtepompen kunnen versnellen.
  • Gespikkeld bezit is de term voor eengezinswoningen die door een woningcorporatie zijn verkocht aan particulieren. Daardoor ontstaat in een blok met woningen een mix van huur- en koopwoningen. Indien de woningcorporatie de woningen gaat verduurzamen, lijkt het logisch dat de particuliere woningeigenaren mee kunnen doen, maar dit is niet altijd het geval. Met onze stakeholders onderzoeken we de mogelijkheden om particulieren mee te laten doen en ondersteunen we hen met het delen van kennis, zoals een handboek, tools en financiering via minimaal drie projecten.
  • Voor versnelling van de energietransitie is het van belang dat er succesvolle collectieve aanpakken worden ontwikkeld voor zowel besparing als voor de transitie naar aardgasvrij. Bij de bestaande collectieve aanpakken kan vaak nog niet de gehele wijk meedoen in de verduurzamingsaanpak. De provincie ondersteunt projecten om zo versneld succesvolle collectieve aanpakken te ontwikkelen, en deze vervolgens op de schalen. Dit doen we door het bieden van financiering van project- en procesbegeleiding en onrendabele toppen, expertise en kennisdeling. Wij streven ernaar om minimaal vijf wijkaanpakken te ondersteunen in 2022.
  • Voor ondersteuning van grote VvE’s (> acht appartementen) is een uitvoeringsorganisatie opgezet onder de ROM Utrecht Region. De provincie heeft hiervoor in 2020 een garantstelling verleend. Kleine VvE’s kunnen hiervan geen gebruik maken. Voor 2022 maken we samen met de relevante stakeholders een plan voor ondersteuning van kleine VvE’s.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11