Dit doel valt uiteen in drie delen: 1. Mengen van bedrijvigheid met andere functies mogelijk maken We willen het mengen van bedrijvigheid met andere functies mogelijk maken ten behoeve van de duurzaamheid van werklocaties. Het gaat hier enerzijds over het clusteren van Hoge Milieu Categorie (HMC)-bedrijven, watergebonden en niet-mengbare bedrijven. Aan de andere kant gaat het om het mengen van bedrijvigheid die hiervoor geschikt is met andere functies, zodat multifunctionele locaties ontstaan. We verkennen de mogelijkheden om te sturen op kortere ketens voor grondstoffenstromen. Ook verkennen we wensen en kansen voor het huisvesten van opleidingen op of nabij werklocaties. Wel is het van belang om kritisch te kijken naar het verlies van ruimte voor bedrijven door transformaties van werklocaties en compensatie daarvan. In dit kader maken we ook programmeringsafspraken over transformaties en behoud van werkgelegenheid. 2. Nadrukkelijker sturen op duurzaamheid Bij het mogelijk maken van de juiste vestigingsvoorwaarden kan het mes aan twee kanten snijden. Bij intensiever gebruik van locaties en bij aanleg van nieuwe werklocaties kunnen we direct ook een slag op het gebied van duurzaamheid maken. De provincie kan wensen uitspreken voor zowel uitbreiden als verduurzamen van werklocaties, bijvoorbeeld met (minimale) voorwaarden op het gebied van energieopwekking, klimaatadaptatie, circulariteit en gezondheid. We geven helderheid aan gemeenten, eigenaren en bedrijven. We geven aan welke stappen zij moeten zetten bij het ontwikkelen of herontwikkelen van nieuwe werklocatie. Over de kwaliteit van werklocaties willen we ook in de regionale programmering afspraken vastleggen over het verduurzamen van werklocaties. Tot slot willen we in 2020 verkennen op welke bestaande werklocaties het sluiten van regionale ketens mogelijk is en wie en wat daarvoor nodig is. Beoogd resultaat 2022 - Afspraken over verduurzaming van nieuwe en bestaande locaties in de regionale programmering met gemeenten/regio’s.
- In een uitgifteprotocol nemen we afspraken op hoe nieuwe en hernieuwde ruimte op werklocaties wordt uitgegeven met minimale eisen op het gebied van intensiteit van gebruik en duurzaamheid.
- Inzicht in welke werklocaties een rol kunnen vervullen in nieuwe energienetwerken (opslag duurzame energie aan randen van steden)
- In de uitvoering van het Plan van Aanpak Toekomstbestendige bedrijventerreinen heeft OMU ook aandacht voor het verder verduurzamen van bestaande werklocaties
|