De monitoring van brede welvaart binnen het internationaal raamwerk kent drie belangrijke uitgangspunten:
1. de indicatoren zijn onderverdeeld in drie dimensies:
- 'hier en nu' (brede welvaart in het hier en nu)
- 'later' (sociaal, economisch, natuurlijk en menselijk kapitaal dat bepalend is voor het potentieel in de toekomst)
- 'elders' (effecten van het handelen in het 'hier en nu' op andere regio's).
2. De indicatoren zijn geselecteerd om inzicht te geven in brede welvaart van het individu of het huishouden, niet van de samenleving als geheel of een beleidsdomein.
3. De scores op de individuele indicatoren worden getoond, en niet opgeteld tot een samengestelde index (één alomvattend cijfer). De verschillende aspecten van brede welvaart wegen voor ieder individu verschillend; daarmee is weging een politieke actie. Vanuit analytisch oogpunt maakt een indexcijfer bovendien het onderscheid tussen positief en negatief scorende indicatoren onzichtbaar. Daardoor verdwijnt het zicht op beleidsdomeinen waar ingrijpen meer of minder noodzakelijk is om de brede welvaart te verhogen.
Op verschillende aspecten van brede welvaart hebben overheden beperkt invloed, of is de invloed van overheidsbeleid indirect door de complexiteit van oorzaken en gevolg (causaliteit). In de beleidspraktijk wordt monitoring van brede welvaart in verschillende landen dan ook vooral gebruikt als analyse-instrument om opgaven te identificeren of te prioriteren, niet als verantwoordingsinstrument. Brede welvaart is inmiddels een concept dat ook onder economen breed wordt gedragen maar dat wel verdere uitwerking vraagt. Zo zijn de verschillende aspecten van brede welvaart uit het verleden te meten, zodat trends en ontwikkelingen kunnen worden geïdentificeerd en opgaven kunnen worden geprioriteerd.
Tegelijkertijd vragen overheden (EU, Rijk, regio's) om prognosemodellen die inzicht kunnen geven in de bredewelvaartseffecten van beleidsintensiveringen. De drie planbureaus (CPB, PBL en SCP) werken daar momenteel aan maar wijzen tegelijkertijd op de complexiteit ervan.