De waterveiligheid en klimaatadaptatie

Meerjarendoelen

3.1.4

De fysieke leefomgeving wordt beter voorbereid op klimaatverandering

De negatieve effecten van klimaatverandering nemen sterk toe in alle economische sectoren, zowel op de lange als op de korte termijn (toename van extremen). Extra inzet en investeringen zijn nodig om die effecten te verminderen en stappen te zetten richting een klimaatbestendige provincie. Met het Programma Klimaatadaptatie 2020-2023 willen we klimaatadaptatie richtinggevend onderdeel maken van al het beleid en uitvoeringsinstrumentarium. Daarbij zetten we een koers uit, waarbij we de volgende doelen nastreven:  

  • Bevorderen van bewustwording en gedragsverandering  
  • Concrete maatregelen ondersteunen  
  • Klimaatadaptatie verankeren in provinciaal beleid
  • Regionale klimaatadaptatiestrategieën ondersteunen  
  • Kennis en monitoring versterken.   

 De acties in het programma zijn gericht op de thema’s vitale steden en dorpen, een adaptief landelijk gebied en veilige en bereikbare netwerken. Voor de looptijd van het programma is een incidenteel budget beschikbaar gesteld van in totaal € 4 miljoen, aangevuld met een beperkt structureel budget. Dit budget wordt in toenemende mate ingezet voor activiteiten die gericht zijn op het ondersteunen van klimaatadaptatie in de praktijk. Om de inzet van middelen sneller en eenvoudiger te realiseren, zal gebruik worden gemaakt van een subsidieregeling. Deze subsidieregeling is een coproductie van het Programma Klimaatadaptatie, de Aanpak Biodiversiteit in Stad en Dorp en het Innovatieprogramma Gezonde Leefomgeving en heeft als doel om bij te dragen aan activiteiten gericht op het in stand houden of versterken van klimaatadaptatie, biodiversiteit en gezonde leefomgeving in en rondom steden en dorpen. De regionale werkverbanden (werkregio’s) op het gebied van klimaatadaptatie werken in 2022 aan de uitvoering van de regionale adaptatiestrategieën. De in 2021 tot stand gekomen Afspraken Klimaatadaptief Bouwen moeten gaan landen in de uitvoeringspraktijk en zullen, voor zover ze betrekking hebben op nieuwbouw, onderdeel gaan uitmaken van het in ontwikkeling zijnde Convenant Duurzaam Bouwen. Voor het thema hittestress geldt dat we ons extra blijven inspannen om te zorgen dat de negatieve gevolgen van extreme hitte zoveel mogelijk beperkt worden, met name binnen het stedelijk gebied. Dat doen we door ondersteuning op maat aan gemeenten, bijvoorbeeld bij het inrichten van koele plekken en door aandacht te vragen voor aanpassingen in woningen en voor kwetsbare groepen.

Beoogd resultaat 2022

  • Provinciale Staten zal in februari 2022 een Voortgangsrapportage ontvangen over de afronding van fase 1 van het Programma Klimaatadaptatie (2020-2021) en een doorkijk naar de periode 2022-2023. In 2022 wordt [extra] ingezet op de volgende resultaten:   
  • Ondersteuning van concrete projecten en maatregelen via de subsidieregeling “Subsidie Klimaatbestendige, Groene en Gezonde Steden en Dorpen 2021-2023”
  • Stimulering van de realisatie van een eerste serie lokale hitteplannen door gemeenten
  • Bedreigingen en kansen in beeld brengen van klimaatverandering voor de provinciale infrastructuur (wegen, vaarwegen en fietspaden)
  • Mogelijkheden voor ontwikkeling van een klimaatadaptieve landbouw onder de aandacht brengen in de gebieden.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11