Natuurnetwerk is robuust (ontwikkeld)

Meerjarendoelen

2.1.3

Natuurgebieden zijn beter met elkaar verbonden

Het Natuurnetwerk Nederland kan alleen functioneren als de natuurgebieden onderling zijn verbonden. Barrières door infrastructuur, zoals provinciale wegen, kunnen we oplossen door faunapassages en ecoducten aan te leggen. In het huidige beleid is nog één ecoduct voorzien bij de N226.

Natuurgebieden zijn ook van elkaar gescheiden door landbouw, industrie of woningbouw. Voor kleinschalige verbindingen van natuurgebieden zetten we in op zogenoemde groene dooradering van het landelijk gebied door kleine landschapselementen aan te leggen. Hiervoor stellen wij in 2022 hebben we in 2021 een landschapsuitvoeringsplan op.gesteld.

Grootschalige verbindingen/faunapassages
In 2022 start de aanleg van het ecoduct over de N226 op het traject tussen Leersum en de A12.
Verder geven wij in 2022 uitvoering aan diverse projecten uit het in november 2020 door ons vastgestelde Programma Oversteekbaarheid Fauna 2021-2023 voor ontsnippering van natuur, zoals aanleg van een raster langs de N226 in combinatie met een automatisch systeem dat weggebruikers waarschuwt als wild de weg over gaat steken.

Kleinschalige verbindingen (groene dooradering)
In 2022 stellen hebben wij het landschapsuitvoeringsplan op. Hiermee continueren wij via het Platform Kleine Landschapselementen de aanleg van nieuwe landschapselementen. Met de aanleg van deze nieuwe landschapselementen vergroten wij tevens het bosareaal. Tot en met 2023 zijn hiervoor middelen geprogrammeerd. Wij continueren het Platform Kleine Landschapselementen en willen het aantal deelnemende gemeenten verder verhogen.

Uitbreiding bosareaal in het landelijke gebied
Op basis van motie 82 (30 oktober 2019) hebben wij door Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) een bomenactieplan laten opstellen op basis waarmee we de komende jaren (t/m 2023) 600.000 bomen willen aanplanten. Voor 400.000 bomen moeten nog plannen worden uitgewerkt op basis van geïnventariseerde kansrijke projecten. In 2022 starten wij hiermee door de inzet van een tijdelijke projectleider. Wij zetten in 2022 en 2023 extra middelen in voor het aanplanten van fruit- en notenbomen in het kader van agroforestry en voedselbossen. Wij stellen hiervoor ter afstemming op de wetgeving beleidsregels vast. Wij ondersteunen publieksacties zoals Bomen uitdeeldagen en natuurwerkdagen die de aanplant van bomen bevorderen.

Groen Groeit Mee heeft als ambitie om de groene recreatieve kwaliteit op te laten lopen met onze groeiende provincie. Kansrijke projecten, waar nieuw bos en recreatief groen kunnen worden gecombineerd, worden verder uitgewerkt bij de uitvoering van het nog vast te stellen bosbeleid.

In het kader van het landelijke Programma Natuur is besloten om de wettelijke vrijstelling in de Wnb van de herplantplicht in Natura 2000 gebieden niet meer te volgen. De hectares gekapt of nog te kappen bos ter uitvoering van herstelmaatregelen voor de instandhouding van de natuurdoelen, zullen de komende jaren alsnog via herinplant worden gecompenseerd, maar dan buiten deze gebieden. Het gaat in totaal om 52 hectare. In 2022 willen wij hiervan 4 ha realiseren.

Beoogd resultaat 2022
Grootschalige verbindingen/faunapassages

  • De aanleg van het ecoduct over de N226 is in 2022 gestart.

Kleinschalige verbindingen (groene dooradering)

  • Een vastgesteld landschapsuitvoeringsplan.

Uitbreiding bosareaal in het landelijke gebied

  • Start uitvoering aanplant 400.000 bomen.
  • Subsidie verstrekt voor de aanplant van minimaal 8000 fruit- en notenbomen.
  • Twee publieksacties georganiseerd of gefinancierd met boomaanplant als doel.
  • 4 ha Natura 2000 bos gecompenseerd.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11