Energietransitie is haal- en betaalbaar

Meerjarendoelen

4.3.3

De energietransitie is beter betaalbaar voor iedereen (passende financiële instrumenten)

De inzet van passend (financieel) instrumentarium is belangrijk voor het versnellen en opschalen van de energietransitie, maar ook voor het bevorderen van innovatie, en is vormgegeven in onze aanpak inclusieve energietransitie. Deze aanpak richt zich vooral op gemeenten, woningcorporaties, energiecoöperaties en bewonersinitiatieven. Er is behoefte aan kennis, ondersteuning van projecten en innovatie, bijvoorbeeld op het gebied van financieringsconstructies. We richten ons hierbij op collectieve projecten die sociaal inclusief zijn, schaalbaar, haalbaar en aantrekkelijk voor iedereen in de wijk zodat er een vliegwieleffect ontstaat. De inclusieve aanpak voorziet in de behoeften van o.a. gemeenten om best practices te repliceren en te helpen schalen, en in ruimte voor experimenten. We sluiten dus aan bij de praktijk en maken hiervoor garanties, leningen en subsidies beschikbaar. De Aanpak Inclusieve Energietransitie is opgezet langs de lijnen actie, innovatie en kennis, en is geborgd binnen de pijlers van het programma Energietransitie. Zie voor resultaten rondom gespikkeld bezit (4.1.1), inclusiviteit bij opwek (4.2.3) en innovatiegericht inkopen (4.3.2).

Beoogd resultaat 2022

  • Verdere versterking van het ontwikkel- en financieringsnetwerk voor collectieve en inclusieve energietransitie-aanpak, waardoor meer financieringsoplossingen kunnen worden aangeboden, bijvoorbeeld via de ROM Utrecht Region en het Energiefonds Utrecht.  
  • Doorontwikkeling van de mogelijkheden van gebouw-gebonden bekostiging van verduurzaming binnen de provincie en ondersteuning van minimaal 2 gemeenten hierin.
Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 09:01:10 met de export van 11/24/2021 08:49:11